Resepi Air Asam

 Hai semua...

Hari ni nak share resepi air asam. Kalau masa bujang dulu selalu buat Sambal Belacan saja. Kemudian perahkan limau sikit, garam dan gula secukup rasa. Nak lagi best suka letak kulit limau tu sekali. Baru la rasa dia mengancam. Haha.

Tapi sejak kahwin dengan orang utara, baru la banyak buat air asam sebab suami kegemaran dia kalau makan dengan lauk kari mesti nak ada air asam. Jadi saya tumpang sekali sambal belacan dia la.. hihi. Untungkan?😍


Lumat sungguh suami tumbuk. Dia kata mudah nak makan. πŸ˜‚

Okey senang sangat resepinya.

Mestilah ada belacan. Suami hari tu beli kata Lumut. Sedap juga rasanya.


Bahan lain:

Bawang
Tomato
Cili Merah
Cili padi (kehabisan)
Kerisik
Asam Jawa
Limau Kasturi


Semua bahan ditumbuk. Suami tumbuk habis lumat semuanya. πŸ˜‚ kemudia perah air limau, letak asam jawa, dan kerisik.  Siap sudah.


Comments

Popular posts from this blog

Resepi Goreng Pisang Rangup

Resepi Sambal Ikan Nyok-Nyok

Resepi Sayur Lobak Putih masak Lemak