Resepi Sambal Sardin Sempoi
Ada suka makan sambal sardin? Arini nak masak sambal sardin sebab dah lama sangat tak makan.
Rasa rindu pula nak makan dengan nasi panas. Sayur dia timun pun jadi..Haha. Tiba-tiba teringat zaman muda-mudi dulu sewaktu hiking di gunung. Mana taknya, sardin la penyelamat perut. Lagi pun sardin senang nak bawa dan masak sempoi yang mungkin. So easy.
Kan kalau dah hiking ni, badan dah letih, mindset pula hanya nak hiking sampai puncak. Hehe😅
Okey jom tenguk apa bahan-bahannya.
1 tin Sardin Tin (Saya guna Ayam Brand)
5 biji Cili Padi - Di potong halus
1 biji. Bawang Besar - Dihiris kasar
3 Ulas Bawang Putih - Dihiris
2 hirisan Halia
2-3 sudu besar Lada Kisar
Sesudu Kecil Asam Jawa Adabi
Caranya:
Asingkan Sardin dan kuahnya.
Sardin digoreng dulu. Tanpa kuahnya. Angkat dan toskan bila ikan sardin garing.
Kemudian guna minyak goreng tadi,tumis bawang besar,bawang putih,dan halia sehingga naik bau. Tambah pula lada kisar. Tumis sehingga garing ya.
Masukkan pula sedikit separuh kuah sardin tadi. Asam Jawa di tambah. Jika pekat kuah,korang boleh tambahkan sedikit air biasa.
Kemudian letak hirisan bawang besar dan cili padi. Nak pedas letak lebih cili padinya. Kalau korang taknak potong, korang boleh letak sebiji sebiji. Tapi saya suka potong. So bertambah lagi kepedasannya.
Okey jom makan... 😀
Comments
Post a Comment