Resepi Laksa Penang
Assalam semua,
Hari ni baru berkesempatan nak buat entry pasal Laksa Penang.
Hari ni baru berkesempatan nak buat entry pasal Laksa Penang.
Kalau musim hujan-hujan ni saya memang gemar makan Laksa Penang. Sambil hirup kuah laksa yang enak tu time waktu sejuk. Pergh nikmat sungguh la.
Laksa Penang resepi senang sangat. Tak macam laksa Johor yang memang rumit. Banyak barang kena cukupkan Kalau tak memang tak jadilah Laksa Johor nya. Tapi hari ni nak share dulu pasal Laksa Penang .
Bahannya:
1kg Ikan Fresh.
Selayang / Kembung
(Kalau tak fresh, tak manis nanti kuah laksa tu)
Bahan Kisar:
1 Biji Bawang Besar
(Kalau kecil ambil 2 biji)
2 senduk nasi Lada Kisar
(Nak lagi pedas, letak lebih)
Belacan
5 keping Asam Keping
Segenggam Daun Kesom
Bunga Kantan
Caranya:
Rebus Ikan dulu dengan 2 asam keping
Bila dah masak, sejukkan sebentar,dan asingkan isi dan tulang.
Kisar isi dahulu , kemudian tulang dan tapis.
Dah jadi kuah, masukkan bahan kisar lain. Buka api dapur dan masakkan kuah sehingga menggelegak, sambil masak tu masukkan semua lebihan asam keping, daun kesom dan bunga kantan.
Dah menggelegak tutup api, dah siap.
Oh ya, sementara kuah nak menggelegak tu, boleh la rebus laksa beras. Dah rebus, bilas dengan air paip supaya semua kanji takda lagi. Kalau tak bilas, nanti laksa cepat belendir dan basi,
Ni Laksa Cap EKA
Bahan Sayuran:
Timun
Salad
Cili padi
Cili merah hidup.
Kalau side suami, diorang makan Pucuk Gajus
Nenas
Kalau side suami, diorang makan Pucuk Gajus
Nenas
Ada yang suka letak telur, so sama la kita..haha
Tapi gambar bawah ni dah telan telurnya.๐
Tapi gambar bawah ni dah telan telurnya.๐
Comments
Post a Comment