Resepi Ayam Masak Merah Tok Chik
Eh resepi lain dari lain tau.
Dulu mak abah selalu masak kenduri kahwin. Even anak-anak dia kahwin, dia laa excited nak masak. Dah la dia mak pengantin, dia jugak la orang dapur..Aduhai..ada sekali orang nak salam kaut , carik mak pengantin tak jumpa. Rupanya mak pengantin sibuk bungkus lauk untuk tetamu kesayangan dia.๐. Tak pasal-pasal sampai masuk ke dapur nak cari mak penagntin punya pasal..semua kenangan tu..Haha.
Kalau style johor apa lagi.. confirm la Nasi Beriani, Nasi Minyak, masak merah, masak beriani, dalca, acar dan byk lagi la...siap ada dessert kau...Serawa Durian dessert kami. Sbb time tu musim durian..so mmg makan tak ingat dunia laa gamaknya. Haha.
Tapi hari ni saya share resepi ayam masak merah versi mak saya.. So far tenguk takda lagi orang yang buat macam ni. So saya pecahkan rahsia la...Hehe..
okey jom mula.
Ayam di goreng (tidak terlalu garing)
Bahan untuk dikisar:
1 senduk nasi Lada kisar
Sebatang Serai
3 ulas Bawang Putih
3cm Halia (atau half dari bawang putih)
2cm Lengkuas (tak letak pun takpa)
Bahan lain:
2 biji (ditumbuk) Buah Keras
1/3 senduk nasi Tomato Puri/Sos Tomato
Sedikit Carrot - di potong besrar memanjang
Tomato - Sebiji di potong 4
Susu Cair - buat 2 pusingan kuali
Bawang besar Sebiji di mayang
Daun Sadri
Daun Bawang
Bawang Goreng
Cara-Caranya:
Tiumis bahan kisar sehingga garing, masuk sos tomato/tomato puri, gaul sebati masukkan buah keras
masukkan air sikit dan letak carrot, Bila carrot tu dah separuh masak, masuk pula tomato biji.
Masukkan susu cair dalam 2 pusingan kuali anda.
Godak untuk rata, masukkan bawang besar yang di mayang dan ayam yang dah di goreng tadi.
Gaul sebati.
Lastly taburkna daun sadri, daun bawang dan bawang goreng bila dihidangkan. Nak lawa lagi, tabur kacang peas.
Siap...
TIPS: Ayam di goreng biar lembap.Jangan terlalu garing. Nanti ayam tak masuk dengan kuah.
Goreng macam biasa. Letak kunyit dan sedikit garam
Daun Bawang, daun sadri dengan bawang goreng entah hilang kemana. pastu ku snap aje la..sebab dah lapar..๐
okey jom mula.
Ayam di goreng (tidak terlalu garing)
Bahan untuk dikisar:
1 senduk nasi Lada kisar
Sebatang Serai
3 ulas Bawang Putih
3cm Halia (atau half dari bawang putih)
2cm Lengkuas (tak letak pun takpa)
Bahan lain:
2 biji (ditumbuk) Buah Keras
1/3 senduk nasi Tomato Puri/Sos Tomato
Sedikit Carrot - di potong besrar memanjang
Tomato - Sebiji di potong 4
Susu Cair - buat 2 pusingan kuali
Bawang besar Sebiji di mayang
Daun Sadri
Daun Bawang
Bawang Goreng
Cara-Caranya:
Tiumis bahan kisar sehingga garing, masuk sos tomato/tomato puri, gaul sebati masukkan buah keras
masukkan air sikit dan letak carrot, Bila carrot tu dah separuh masak, masuk pula tomato biji.
Masukkan susu cair dalam 2 pusingan kuali anda.
Godak untuk rata, masukkan bawang besar yang di mayang dan ayam yang dah di goreng tadi.
Gaul sebati.
Lastly taburkna daun sadri, daun bawang dan bawang goreng bila dihidangkan. Nak lawa lagi, tabur kacang peas.
Siap...
TIPS: Ayam di goreng biar lembap.Jangan terlalu garing. Nanti ayam tak masuk dengan kuah.
Goreng macam biasa. Letak kunyit dan sedikit garam
Daun Bawang, daun sadri dengan bawang goreng entah hilang kemana. pastu ku snap aje la..sebab dah lapar..๐
Comments
Post a Comment