Resepi Pulut Hitam Sedap dan Senang

Anak tiba-tibe bagi tahu,

Anak : Mama, apa nama yang macam bubur tu tapi dia warna hitam?

Mama : Ohh...bubur pulut hitam ke? 

Anak : Pastu dia blur...agaknya kenapa mama cakap hitam jugak ya? πŸ˜‚. 

Mama : Ambil ipad, meh mama tunjuk.. Dah dapat gambar terus tanya dia.. Ni kan yang maiya cakap bubur tu? 

Anak :Haa ni la dia.. Maiya suka tau.. maiya dah lama tak makan..

Mama : Okey nti kita buat k.

So lepas tu...tengok² kat dapur ada la pulut hitam kat umah ni, balance yang lepas. Adalah dalam secawan ikea plastik tu..cukup dari lebih untuk makan 3 beranak. haha.

Okey meh tengok resepinya. Tak susah mana pun.

Resepinya : 
1 cawan  Pulut Hitam 
5 cawan  Air 
Sehelai    Daun Pandan 
Gula pasir 
Secubit Garam ( bagi lemak pada bubur tersebut)
1 ½ kotak  Santan Kotak 

*Saya tak pakai gula melaka. 100% guna gula putih. Tapi kalau korang nak guna boleh aja. So hanya balancekan manis yang korang nak.

Sedikit tips, pastikan pulut tu di rendam semalaman.Kalau tak sempat rendam semalaman..memadai 3 atau 4 jam supaya proses rebus dapat di singkatkan. Sebab kalau nak makan bubur ni mestilah nak kembang betul kan?

Caranya:
Rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga kembang elok. Biarkan pulut menjadi likat.

Masukkan gula dan garam serta santan. Rasakan lemak dan manis yang korang nak ya.

Okey siap.πŸ˜† senang kan?

Nak lagi sedap, masukkan dalam peti ais. Memang sedap sangat. Tapi pastikan bubur tu dah sejuk betul baru masukkan dalam fridge ya.

Tip utk pressure cooker.
Kalau yang guna pressure cooker, pulut tak perlu direndam, terus saja masak macam biasa dgn daun pandan. Bila dah kembang elok, masuk gula,garam,santan.

Ni gambar baru lepas keluar dari fridge.. 
Pergh rasa dia macam aiskrim dulu-dulu tau.πŸ˜‹
Bila makan ni sejuk-sejuk, sejuk je lalu tekak korang.


Ok try tau..Senang sangat ni..rugi tak buat. Daaaa......



Comments

Popular posts from this blog

Resepi Goreng Pisang Rangup

Resepi Sambal Ikan Nyok-Nyok

Resepi Sayur Lobak Putih masak Lemak