Resepi Sambal Hitam Super Power
Holaa....
Lama betul tak bersiaran. Hari ni sempat menjenggah blog ni. Korang semua apa khabar?
Sekejap je dah tahun baru ..2019..Dah nak habis bulan Januari pun dah..π.makanya makin tua laa kita, ye tak? π.. saya doakan semua rakan dialam maya ni sihat walafiat dan sentiasa di dalam rahmat Allah Taala.
Okey hari ni nak share "sambal hitam". kenapa panggil sambal hitam yerk? Ada orang panggil sambal kicap. Tapi tetap sama. Ala tak kisahlah nama sambal hitam ke apa ke.. yang penting kalau buat sendiri terjamin kesedapannya..Hiihi.
Tak susah mana pun. Kalau orang Johor, sambal hitam ni di makan bersama Soto.. Ye Soto yang super sedap tu. Tiba-tiba terus teringat pulak kat orang berniaga Soto di sebelah CIMB di Batu 5 Johor Bahru. So far kat situ boleh dikatakan sedap. Kalau nak datang pon memang kene datang awal, jika tak memang melepas la nak rasa. Dia bukannya kedai cuma warong saja.So mmg full house.
Okey berbalik kepada sambal hitam, ada sambal hitam di makan dengan Soto, ada juga sambal hitam yang di makan dengan goreng pisang. Resepi nya sedikit berbeza. Saya akan kongsikan pd korang ya.
Jom start buat. Bahan nya mudah aje. Kalo dah hitam tentulah ada kicap ..Sambal pulak mesti ada cili.ππ
So bahannya cuma :
Cili padi
Kicap
Cuka
Bawang Putih
Cili Padi yang sudah di basuh.
Panaskan minyak bersih. Goreng cili padi dan bwg putih sekali. Dah naik bau, angkat dan toskan minyak.
Masukkan dalam blender, then blendkan.ye dengan bwg putih sekali korang blend tau.
Masuk kan kicap 3/4 dari ketinggian cili padi. Dan letak cuka dalam dua sudu makan.
Tadaa....blend sehancur-hancurnya. Ok siap....Bila korang bukak blender je jaga-jaga dengan bau nya..haha..menyengat gitew.
Okey selamat mencuba. Hope u like this posting. Next saya bg resepi sambal hitam untuk pisang goreng pulak k.
Comments
Post a Comment